Verkkokaupan perustaminen

Kenelle Nettivarasto sopii

Verkkokaupan perustamista on käsitelty useissa kirjoituksissa ja oppaissa. Tässä kirjoituksessa kerrotaan miten verkkokaupan perustamisessa otetaan huomioon logistiikkaketju, niin hankinta kuin logistiikka loppuasiakkaallekin. Kirjoitus käsittelee fyysisten tuotteiden kauppaa ja varastointiratkaisuja käytetään ulkoistettua varastointia. Tavoite on antaa verkkokaupan vasta-alkajalle käsitys siitä mitä eri asioita verkkokaupan perustamisessa tulee huomioida. Tässä kirjoituksessa vastataan mm. kysymyksiin:

  • Mitä eri osia verkkokaupan perustamiseen tarvitaan (kauppa-alusta, ulkoasu, varastointi jne.)?
  • Miten hoidan tavarahankinnan ja logistiikan?

1. Myytävät tuotteet

Verkkokaupan suunnittelun voi aloittaa tuotteista ja niiden valinnasta. Verkkokaupassa myytävillä tuotteilla tulee olla jokin kilpailuetu verrattuna markkinoiden nykytarjontaan. Etuja voivat olla mm.:

  • Tuotteita ei ole tarjolla aiemmin, eli tuotteesi tai tuotealueesi ovat uusia.
  • Pystyt tarjoamaan tuotteita edullisemmalla hinnalla kuin nykyiset kilpailijat.
  • Pystyt tarjoamaan tuotteita nopeammin toimitettuina.
  • Pystyt tarjoamaan tuotteita paremmin kohdistettuina, eli tarjoat juuri oikeita tuotteita juuri oikeille asiakkaille.
  • Pystyt tarjoamaan tuotteet paremmalla asiakaspalvelulla.

Jne.

2. Hankinta

Todennäköisesti tuotealueen valinnan yhteydessä sinulla jo on tiedossa hankintakanava. Tuotteita voi yleisesti hankkia joko suoraan valmistajalta, tukkurilta tai muulta jälleenmyyjältä. Mitä isommalta taholta ostat, sitä todennäköisemmin edellytetään jakelusopimusta. Valmistajat tekevät jälleenmyyjien kanssa usein maahantuontisopimuksia, jotka voivat kattaa joko maanosia tai yksittäisiä maita. Valmistaja voi olla tehnyt jakelusopimuksen esimerkiksi kaikista Euroopan toimituksista, jolloin Euroopassa hankinnat on tehtävä Euroopan jakelijalta.

Jos olet löytänyt uuden tuotealueen tai uuden tuotemerkin, ei kyseisillä tuotteilla välttämättä ole vielä voimassa jakelusopimusta sinun markkina-alueellesi. Tällöin voit olla yhteydessä valmistajaan ja yrittää sopia maahantuontisopimusta tai jälleenmyyntisopimusta. Jos haluat ostaa tuotteita suoraan valmistajalta, tulee ostomäärien olla yleensä suuria. Tukkuliikkeiltä tai pienemmiltä toimijoilta ostettaessa voi ostaa pienempiä eriä. Hankintoja kysellessä neuvotellaan myyjien kanssa yleisesti esimerkiksi vuosittaisesta kokonaisostomäärästä, joka vaikuttaa suoraan ostohintaan, jonka tuotteista joudut maksamaan.

Kun haluat pyytää valmistajilta tarjousta, kannattaa valmistautua esittämään arvioita myyntimääristä. Liioittelu ei ole pahitteeksi. Jos lähetät valmistajalle sähköpostia ja et saa vastausta, ei kannata lannistua. Yritä uudelleen, tai soita. Yksi puhelinsoitto, jossa ilmaiset halusi ostaa valmistajan tuotteita, johtaa yleensä paljon parempiin tuloksiin kuin 10 sähköpostia.

Jos toimit itse EU:n alueella ja hankit tuotteita EU:n alueelta, ei tullimaksuja joudu maksamaan. Jos hankit tuotteita EU:n tullialueen ulkopuolelta, joudut maahantuodessa maksamaan sekä tullimaksun että tuotteiden arvonlisäveron välittömästi tavaroiden tullessa maahan.

3. Kohdeasiakkaiden sijainti

Kun olet ratkaissut mitä tuotteita haluat myydä ja mistä ne hankit, on aika keskittyä ostavaan asiakkaaseen tarkemmin. Mihin kohdemarkkinoille haluat tuotteitasi myydä? Tämä asia vaikuttaa sekä tuotevarastosi sijaintiin että verkkokauppa-alustaan, joka kannattaa valita.

Tuotevarasto kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle loppuasiakasta. Suurilla volyymeilla on mahdollista pitää myös useaa varastoa, esim. toista Euroopassa ja toista USA:ssa, mutta yhdelläkin varastolla pärjää jo pitkälle. Kannattaa sijoittaa varasto paikkaan, josta on sekä edulliset että nopeat logistiikkayhteydet loppuasiakkaaseen.

Kohdeasiakkaiden maantieteellinen sijainti vaikuttaa myös niihin maksutapoihin, joita sinun on tarjottava kaupassasi. Maksutavat taas vaikuttavat valittavaan verkkokauppa-alustaan. Jos käytät ns. valmisalustoja (selainpohjaisia), olet sidottu valmisalustojen tarjoamiin maksutapoihin. Esim. Suomeen kohdistuvassa myynnissä kansainvälisen alustan PayPal -maksutapa ei riitä.

4. Verkkokaupan teko

Verkkokauppa-alustan jälkeen voit alkaa rakentamaan itse verkkokauppaa. Tarvitaan mm. verkkokaupan ulkoasu, maksupalvelut (sopimukset tulee tehdä), tuotetekstit, toimitusehdot, markkinointikanavat, eri kaupan asetukset jne. Useisiin verkkokauppa-alustoihin on nykyään tarjolla valmiita tai puolivalmiita ulkoasuja, mutta oman näköisen saat luonnollisesti tekemällä ulkoasun kokonaan itse, tai teettämällä sellaisen. Ulkoasujen suunnittelun ja asennuksen työmäärä vaihtelee suuresti eri alustojen välillä.

Ulkoasun ja kaupan asetusten jälkeen eniten aikaa vietä osuus verkkokaupan luomisessa on tuotteiden ja tuotekuvausten luonti. Mitä enemmän aikaa ja vaivaa näet tuotteiden luomiseen, sen houkuttelevampia ne ovat ostajille. Tarkat tuotetekstit ja useat laadukkaat tuotekuvat tuotteen eri kulmista ovat erittäin tärkeitä. Jos tuotteesta ei löydy riittävästi tietoa, nykyostajat vaihtavat nopeasti kauppaa, eivätkä vaivaudu edes huomauttamaan asiasta kauppiaalle.

Tässä vaiheessa suunnitellaan myös toimitustavat ja toimitustapojen hinnoittelu. Alhaiset toimituskulut vähentävät tilaamisen kynnystä, mutta voivat tehdä hyvin edullisten tuotteiden myynnistä kannattamatonta. Kannattaa suunnitella toimitustapojen tarjonta niin, että ne toisaalta eivät estä pieniä tilauksia, mutta houkuttelevat suurempiin tilauksiin. Jos olet nettivarastoinut tuotteesi, on sinun mahdollista käyttää keskitettyjä logistiikkasopimuksia ja tarjota täten edullisempia ja monipuolisempia logistiikkavaihtoehtoja loppuasiakkaillesi.

Verkkokaupan markkinointikanavat vaativat yleisesti jo verkkokaupan luomisvaiheessa tiettyjä toimia. Tarvitaan mm. kävijäseurannan asennusta ja erilaisten jälkimarkkinointikanavien asennuksia. Eri verkkokauppa-alustat mahdollistavat erilaisia markkinoinnin muotoja.

5. Tuotevaraston hankinta ja sijoittaminen

Jo ennen verkkokaupan valmistumista, kannattaa tuotehankinnat olla tehtynä tai meneillään, jotta verkkokaupan avaaminen ei viivästy tuotehankintojen vuoksi. Esimerkiksi tuotevaraston nettivarastointi on yksikertainen ja nykyaikainen tapa hoitaa verkkokaupan toimintaa. Varastoinnin ulkoistamisen eduista on myös aiempi kirjoitus. Jos olet valinnut verkkokaupan, jossa on integraatio Nettivaraston kanssa, on toiminnan aloittaminen helppoa. Tilaat varastoitavat tuotteet toimittajalta suoraan Nettivarastolle, niin me vastaanotamme tavarasi ja näet ne vastaanoton jälkeen kauppasi tuotesaldoilla. Tuotelähetykset loppuasiakkaille lähtevät sen jälkeen suoraan Nettivarastolta, sinun kannaltasi helposti, nopeasti ja automaattisesti.

Nettivarastolla on tarjota sinulle myös edullisia saapuvan logistiikan ratkaisuja ja sopimuksia, jolloin pystyt hyödyntämään myös Nettivaraston edullisia saapuvan logistiikan kanavia.

6. Verkkokaupan avaaminen

Kun kaikki on valmista ja toiminnassa, on aika avata verkkokauppa. Voit avata kaupan viikoksi tai pariksi hiljaisena ja ottaa vastaan joitakin tilauksia, niin saat varmistettua kaupan toimivuuden. Kun olet varma kaiken toimivuudesta, kannattaa avajaisiin panostaa. Tällöin kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan laajaa markkinointia. Myös esim. avajaistarjoukset tai normaalia paremmat tarjoukset markkinointikumppaneille (kumppaniverkostot) kasvattavat näkyvyyttä. Verkkokaupan markkinoinnista on kirjoitettu paljon ja suosittelemme tutustumaan jo olemassa olevaan laajaan tarjotaan. Jos olet ulkoistanut varastointisi, sinulla onkin nyt enemmän aikaa käytettävissä markkinointiin ja myyntiin.

Nautinnollisia hetkiä verkkokauppiaana!

Avainsanat: , ,

Jäikö jokin askarruttamaan?

Kysy rohkeasti, kerromme mielellämme lisää!

Pyrimme vastaamaan kaikkiin kysymyksiin 24 tunnin kuluessa!

Tämä sivusto käyttää evästeitä palvelujemme tuottamista varten. Käyttämällä sivustoamme, sinun oletetaan lukeneen ja ymmärtäneen Tietosuojakäytäntömme, jossa kerrotaan mm. evästeiden käytöstä ja miten näiden käyttö voidaan estää.