Verkkokauppiaan ohje: Tullialueen ulkopuolelle lähettäminen

Suomalaisia verkkokauppoja moititaan usein vähäisestä halukkuudesta kansainvälistymiseen. Tähän on olemassa monia varsin luonnollisia syitä mm.: kielimuuri, kansainvälisen logistiikan kustannukset ja kansainvälisen logistiikan muodollisuudet esim. tulliasiat.

Me Nettivarastolla olemme pyrkineet tekemään verkkokaupan kansainvälistymisestä mahdollisimman helppoa vähintäänkin logistiikan osalta. Olemme neuvotelleet kauppiaillemme parhaat mahdolliset toimitustavat eri puolille maailmaa ja olemme automatisoineet tullimuodollisuudet kauppiaiden puolesta. Tässä kirjoituksessa kerromme millaisia tullaamiseen liittyviä asioita verkkokauppiaiden tulee ottaa huomioon lähettäessään tilauksia tullialueen ulkopuolelle postilähetyksinä.

Ja vielä huomio: me Nettivarastolla tiedämme paljon tulliasioista, mutta emme väitä olevamme aiheen määrääviä asiantuntijoita. Suosittelemme varmistamaan tässä kirjoituksessa esitetyt tiedot ennen kuin päätät lähettää lähetyksiä tullialueen ulkopuolelle. Lisäksi, tässä kirjoituksessa ei käsitellä vaarallisten tai muuten luvanvaraisten tuotteiden lähettämistä maasta toiseen. Näille on omat muodollisuutensa.

Tullialue

Aluksi on hyvä määrittää mitä tarkoitetaan ”tullialueella”. Tullialueen sisäpuoli EU:n sisältä lähteville lähetyksille on EU. EU:n rajojen sisällä tapahtuvat lähetykset eivät vaadi tullimuodollisuuksia, jos ne on jo kerran tullattu EU:n sisälle. Jo kuitenkin esim. Norjaan tai Sveitsiin lähtevät lähetykset ovat tullialueen ulkopuolisia lähetyksiä ja vaativat tullauksen.

 

Tullauksessa käytetyt dokumentit postiliikenteessä

Lähetyksiä lähetettäessä eniten käytetyt eri dokumentit ovat:

 • CN22
 • CN23
 • Proforma-lasku tai kauppakuitti
 • Lähtötullausdokumentit

 

CN22 sisältö (suppea kansainvälisen postin tullilomake edullisiin lähetyksiin)

CN22

 • Sisällön tuotekuvaus (mieluiten tullikoodeja käyttäen)
 • Arvo / tuoterivi
 • Määrä
 • Lähetyksen kokonaisarvo
 • Paino

CN22 tiedot voivat joskus olla osana itse pakettikorttia, jolloin erillistä CN22 lomaketta / tarraa ei tarvita. Yksi CN22 lomake tarvitaan koko lähetykseen.

Kuvassa Posti Oyj:n CN22-lomake.

 

 

 

 

CN23 (laajempi kansainvälisen postin tullilomake kalliimpiin lähetyksiin)

CN23

Kaikki CN22 tiedot ja lisäksi:

 • Lähettäjän ja vastaanottajan tiedot
 • Tuotteiden alkuperämaa

CN23 lomakkeita vaaditaan eri maihin eri määriä. Turvallisinta on liittää mukaan aina 3 kpl CN23 lomakkeita lähetyksen kylkeen sijoitettuun muovitaskuun.

Kuvassa Posti Oyj:n CN23-lomake.

 

 

Proforma-lasku tai kauppakuitti (käytetään sekä posti- että muissa lähetyksissä)

 • Lähettäjän, myyjä ja vastaanottajan tiedot
 • Kauppasumma per tuoterivi
 • Kokonaissumma

Myös verkkokaupan oma kuitti käy.

Laskuja / kuitteja vaaditaan eri maihin eri määriä. Turvallisinta on liittää mukaan aina 3 kpl laskuja / kuitteja lähetyksen kylkeen sijoitettuun muovitaskuun.

 

Lähtötullausdokumentit

Nämä ovat dokumentteja, jotka tekee yleensä logistiikkayhtiö, jonka kautta lähetys lähetetään. Lähtötullaus on tehtävä yli 1000 euron lähetyksille jo ennen kuin tavara voidaan lähettää maasta. Lähtötullaus vaatii liitteeksi aina proforma-laskun tai kauppakuitin. Lähtötullaus on joko ilmainen tai maksullinen palvelu, jonka laskuttaa logistiikkayhtiö.

 

Tullaamiseen vaikuttavat lähetysten ominaisuudet

Erilaiset lähetykset vaativat erilaista tullaamista. Tähän vaikuttavia asioita ovat lähetyksen hinta ja toimitustapa. Eri hintaiset lähetykset vaativat erilaisia tullidokumentteja, kuten myös eri toimitustavat. Kansainväliset postilähetykset vaativat pääsääntöisesti hieman vähemmän tullikäytäntöjä kuin muilla toimitustavoilla lähetetyt lähetykset. Ja taas mitä kalliimpi lähetys, sen enemmän dokumentteja ja työtä sen lähettäminen vaatii. Tässä seuraavaksi dokumenttivaatimuksia eri toimitustapatyyppien mukaan:

Kansainvälinen kirje

Arvo < X euroa (vaihtelee maakohtaisesti): voi laittaa ”lahjana”, josta ei mene tullia, mutta CN22 on silti oltava
Arvo < 300 e: CN22
Arvo > 300 e: CN23 (3 kpl)
Arvo > 1000 e: lähtötullaus

Kansainvälinen postipaketti

Arvo < X euroa (vaihtelee maakohtaisesti): voi laittaa ”lahjana”, josta ei mene tullia, mutta CN23 on silti oltava
Arvo > 0 e: CN23 (3 kpl) ja proforma-lasku / kauppakuitti (3 kpl)
Arvo > 1000 e: lähtötullaus

Muu toimitustapa

Arvo < X euroa (vaihtelee maakohtaisesti): voi laittaa ”lahjana”, josta ei mene tullia
Arvo > 0 e: lähtötullaus

Pääsääntöisesti postilähetyksinä lähetettävät lähetykset ovat ”kevyempiä” lähettää tullialueen  ulkopuolelle, jos niiden arvo on alle 1000 e. Tullaustoimenpiteet ja niiden kustannukset alle 1000 e arvoisten lähetysten osalta muuten kuin postilähetyksinä lähetettynä vaihtelevat suuresti. Toimenpiteet eivät välttämättä aiheuta lisämaksua tai ne voivat maksaa esim. 15 euroa tai huomattavasti enemmänkin, jos kyse on suuremmasta toimituserästä.

Eri logistiikkayhtiöille on omia ohjeita tullitoimenpiteisiin. Postilla on erityisen hyvä tieto eri maista, johon linkki tässä.

 

Tullattavien lähetysten lähettäminen Nettivarastolta

Nettivarasto haluaa helpottaa verkkokauppiaan työtä tullialueen ulkopuolelle lähetettäessä. Kun Nettivaraston kautta lähetetään tullialueen ulkopuolelle lähtevää lähetystä, kaikki vaadittavat dokumentit liitetään aina lähetykseen mukaan. Verkkokauppiaan ei tarvitse huolehtia siitä mitä dokumentteja eri maihin tai eri arvoisiin lähetyksiin vaaditaan.

Jos lähetyksestä tai Nettivaraston tuotetiedoista löytyy tarvittavat tiedot valmiiksi, ei alle 1000 euron lähetysten lähettäminen vaadi kauppiaalta mitään lisätoimia. Nettivarasto pystyy tuottamaan myös geneerisen proforma-laskun, jolloin erillistä kauppakuittia ei vaadita. Yli 1000 euron lähetykset vaativat toimitustavasta riippuen lisätietoja, jotka Nettivarasto kysyy kauppiaalta.

Tervetuloa käymään kansainvälistä kauppaa Nettivaraston asiakkaana!

Avainsanat: ,

Jäikö jokin askarruttamaan?

Kysy rohkeasti, kerromme mielellämme lisää!

Pyrimme vastaamaan kaikkiin kysymyksiin 24 tunnin kuluessa!

Tämä sivusto käyttää evästeitä palvelujemme tuottamista varten. Käyttämällä sivustoamme, sinun oletetaan lukeneen ja ymmärtäneen Tietosuojakäytäntömme, jossa kerrotaan mm. evästeiden käytöstä ja miten näiden käyttö voidaan estää.