Arvonlisäverotus Viron varastolla


Tuodessa tavaraa Viroon ja myydessä sitä Virosta, kannattaa huomioida muutamia asioita arvonlisäverotukseen liittyen.

Tuonti

Tavaran tuonti Viroon EU:n sisältä ei edellytä mitään erityistoimia.

Kun tavaraa tuodaan EU:n ulkopuolelta Viroon, tulee tullit ja arvonlisäverot tuonnin yhteydessä maksaa Viroon. Tällöin kannattaa huomioida muutamia asioita:

  • Yrityksesi tarvitsee EORI-numeron. Tämän saat kotimaasi tulliviranomaisilta sitä pyytäessä. EORI-numero on yhteiseurooppalainen tullausrekisterinumero, joka myönnetään yrityksille, jotka käyvät kauppaa EU:n sisällä.
  • Maksat tuonnin yhteydessä 20 % ALV:n (Viron ALV), jonka voit nostaa takaisin Virosta, jos et muutoin ole rekisteröityneenä arvonlisäverovelvolliseksi Viroon.

Tavaran tullaaminen Viroon on edullista. ALV on vain 20 % ja tullaamisen palvelumaksut ovat edullisia. Pyydä kuljetusyhtiötäsi hoitamaan tullaus puolestasi.

Myynti Suomeen

Tavaran myyminen Suomeen Virosta ei edellytä mitään erityistoimia arvonlisäveroon liittyen. Etämyynnissä myyjäyritys voi myydä tuotteensa kohdemaan arvonlisäverolla ja tilittää arvonlisäverot kohdemaahan.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että jos olet tuonut tavarat EU:n ulkopuolella, et voi vähentää tuonnin 20 % arvonlisäveroa myynnistäsi, koska tuonnin arvonlisävero on maksettu Viroon. Sinun tulee periä 20 % täysimääräisenä palautuksena Virosta.

Myynti toiseen maahan

Etämyynnissä perusperiaate on, että arvonlisävero tulee tilittää aina kohdemaahan, paitsi siinä tapauksessa, että kohdemaahan yhteensä vuodessa myytyjen tavaroiden myyntisumma on alle 35.000 euroa tai 100.000 euroa (vaihtelee maittain). Jos myyntimäärä on alle asetetun rajan, voidaan myynti suorittaa myös lähtömaan arvonlisäverolla.

Viron ALV:llä myyminen edellyttää, että yritys on rekisteröitynyt Virossa arvonlisävelvolliseksi. Arvonlisäverovelvollisuudessa Virossa on etuja:

  • ALV on 20 %, jolloin tuotteet voidaan myydä edullisemmin
  • Kirjanpidon ylläpitäminen Virossa on edullista.

Nämä ohjeet olivat lyhyt katsaus arvonlisäverotuksen pääkohtiin etämyynnissä. Suosittelemme laajempaa selvitystä yhdessä kirjanpitäjän kanssa. Nettivarastolla on kirjanpidon yhteistyökumppaneita, jotka hoitavat arvonlisäverotukseen liittyvät asiat helposti ja kustannustehokkaasti. Kysy lisää asiakaspalvelustamme.

ALV-EU palvelu

Takaisin kaikkiin ohjeisiin

Jäikö jokin askarruttamaan?

Kysy rohkeasti, kerromme mielellämme lisää!

Pyrimme vastaamaan kaikkiin kysymyksiin 24 tunnin kuluessa!

Tämä sivusto käyttää evästeitä palvelujemme tuottamista varten. Käyttämällä sivustoamme, sinun oletetaan lukeneen ja ymmärtäneen Tietosuojakäytäntömme, jossa kerrotaan mm. evästeiden käytöstä ja miten näiden käyttö voidaan estää.