Arvonlisäverotuksen yleiset ohjeet

Verkkokaupassa tuotteiden myynti ja maahantuonti toisesta maasta, vaatii verotuksen suhteen muutamia toimenpiteitä. Alla listattuna yleisiä ohjeita.

Tuonti

Tavaran tuonti Viroon EU:n sisältä ei edellytä mitään erityistoimia.

Kun tavaraa tuodaan EU:n ulkopuolelta esim. Viroon, tulee tullit ja arvonlisäverot tuonnin yhteydessä maksaa Viroon. Tällöin kannattaa huomioida muutamia asioita:

  • Yrityksesi tarvitsee EORI-numeron. Tämän saat kotimaasi tulliviranomaisilta sitä pyytäessä. EORI-numero on yhteiseurooppalainen tullausrekisterinumero, joka myönnetään yrityksille, jotka käyvät kauppaa EU:n sisällä.
  • Maksat tuonnin yhteydessä 20 % ALV:n (Viron ALV), jonka voit nostaa takaisin Virosta, jos et muutoin ole rekisteröityneenä arvonlisäverovelvolliseksi Viroon.

Tavaran tullaaminen Viroon on edullista. ALV% on 20 % ja tullaamisen palvelumaksut ovat yleisesti kohtuullisia. Pyydä kuljetusyhtiötäsi hoitamaan tullaus puolestasi. Tarvitset EORI numeron tullaamista varten.

Myynti Suomeen

Tavaran myyminen kuluttajille Suomeen Virosta ei edellytä erityistoimia arvonlisäveroon liittyen. Etämyynnin perusperiaatteena on, että arvonlisävero maksetaan aina kohdemaahan, jonne myydään, jolloin myyjäyritys voi myydä tuotteensa kohdemaan arvonlisäverolla ja tilittää arvonlisäverot kohdemaahan.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että jos olet tuonut tavarat EU:n ulkopuolella, et voi vähentää tuonnin 20 % arvonlisäveroa myynnistäsi, koska tuonnin arvonlisävero on maksettu Viroon. Sinun tulee periä 20 % täysimääräisenä ALV-palautuksena Virosta.

Myynti toiseen maahan

Etämyynnissä kuluttajille perusperiaate on, että arvonlisävero tulee tilittää aina kohdemaahan, paitsi siinä tapauksessa, että kohdemaahan yhteensä vuodessa myytyjen tavaroiden myyntisumma on alle 35.000 euroa - 100.000 euroa (vaihtelee maittain). Jos myyntimäärä on alle asetetun rajan, voidaan myynti suorittaa myös lähtömaan arvonlisäverolla ja tilittää arvonlisävero lähtömaahan.

Viron ALV:llä myyminen edellyttää, että yritys on rekisteröitynyt Virossa arvonlisävelvolliseksi. Arvonlisäverovelvollisuudessa Virossa on mm. seuraavia seikkoja:

  • ALV% on 20 %, jolla tuotteet voidaan myydä
  • Kirjanpidon ylläpitäminen Virossa on kustannustehokasta.

Nämä ohjeet ovat lyhyt katsaus arvonlisäverotuksen pääkohtiin etämyynnissä kuluttajille. Suosittelemme laajempaa selvitystä yhdessä kirjanpitäjän kanssa. Nettivarastolla on kirjanpidon yhteistyökumppaneita, jotka hoitavat arvonlisäverotukseen liittyvät asiat helposti ja kustannustehokkaasti. Kysy lisää asiakaspalvelustamme.

NettiVarasto apunasi

Tässä Nettivaraston yleiset ohjeet etämyynnin arvonlisäverotukseen liittyen. Yksityiskohtaisempaa neuvontaa varten voimme suositella sinulle paikallisia veroneuvojia. Ota yhteyttä asiakaspalveluun yhteystietojen saamiseksi.