Ihanteelliset toimitustavat kansainvälisiin lähetyksiin

Mahdollisuudet myydä tuotteita verkkokaupan kautta ovat ulkomaille myydessä huomattavasti suuremmat kuin vai kotimaan sisällä myydessä. Tässä kirjoituksessa kerrotaan miten erilaisia lähetysmuotoja pystytään hyödyntämään ulkomaille lähetettäessä. Ulkomaille lähetettäessä tulee eteen muutama este, jotka kaikki tosin ovat ratkaistavissa:

  • Lähetykset ovat hintavia
  • Lähetykset ovat hitaita
  • Lähetykset ovat hankalia

Lisäksi EU:n ulkopuolisiin lähetyksiin tulee liittää tulliasiakirjoja, joka vaatii tietämystä ja aikaa.

Kansainväliset maksikirjeet

Useimmat postilaitokset (eri maiden postit) myyvät Suomessakin eri nimillä kansainvälisiä maksikirjeitä. Näitä lähetystuotteita on saatavilla sekä ilman seurantakoodia että seurantakoodin kanssa. Lisäksi osa postilaitoksista myy alle 20 mm paksuiset kirjeet vieläkin edullisemmin. 20 mm on yleinen kansainvälinen raja normaalille- ja maksikirjeelle. Maksikirjeiden yleinen toimitusaika on muutamasta päivästä pariin viikkoon, aivan kaukomaille lähetettäessä. Näitä saa seurantakoodilla tai ilman. Kansainväliset maksikirjeet painovälillä 0 - 300 g maksavat ainoastaan 1 - 5 euroa per lähetys globaalisti. Jos tavarasi on kevyttä ja sillä ei ole kovin kiire, on maksikirje ehdottomasti paras tapa saada tavara perille. Pystyt maksikirjeiden kautta lähettämään myös hyvin edullista tavaraa kannattavasti. Painavammat maksikirjeet maksavat jo enemmän kuin vaihtoehtoiset lähetystavat, joten ne ovat parhaimmillaan ainoastaan hyvin kevyissä lähetyksissä.

Kansainväliset postipaketit

Postipaketteja myyvät myös postilaitokset. Näissä saadaan menemään myös painavampaa tavaraa, jopa 30 kg saakka. Postipakettien toimitusaika on samaa luokkaa kuin maksikirjeiden, eli muutamasta päivästä pariin viikkoon. Kansainväliset postipaketit ovat Euroopassa n. 1 kg paketeilla n. 10 euroa ja kaukomaille hieman enemmän. Hinnoittelu menee perusmaksun ja kilohinnan mukaan. Kilohinta Eurooppaan voi olla euron tai pari / kilo, mutta kaukomaille jo useita euroja. Painavammat lähetykset siis maksavat jo paljon. Postipaketit ovat edullisempia kuin maksikirjeet yleensä jo 1 - 2 kg luokassa. Postipaketeilla saat perille myös painavampaa tavaraa.

Perille viedyt kuriirilähetykset

Perille vietyjä lähetyksiä myyvät useat eri toimijat ja näitä on saatavilla joko Euroopan sisällä toimivina tai globaaleina. Osa toimijoista vie tavarat lentorahtina, osa rekkarahtina. Lentorahti on nopeampaa ja kalliimpaa, varsinkin suuremmilla painomäärillä. Perille viedyt kuriirilähetykset maksavat pienemmillä volyymeilla paljon, jopa useita kymmeniä euroja per lähetys, varsinkin lentorahtina. Lentorahtina viedyt lähetykset tosin yleensä ovatkin perillä asiakkaalla ovelle vietynä jo 1 - 2 päivän päästä. Euroopan sisällä toimivat rekkarahdilla perille vietävät lähetykset maksavat muutamaan kiloon asti alle 10 euroa. Näiden toimitusaika on muutamasta päivästä viikkoon. Lentorahtitoimituksissa on mahdollista neuvotella suuremmilla volyymeilla sopimuksia, joissa lähetyskulut voivat olla kevyillä alle 1 kg lähetyksillä jopa alle 10 euroa / lähetys, jolloin niitä voi tarjota asiakkaille jo hyvin edulliseen hintaan. Perille viedyt kuriirilähetykset ovat useimmiten asiakaskokemuksena parhaita, sillä useat asiakkaat ottaisivat tavaran joko hyvin nopeasti ja/tai ovelle asti toimitettuna.

Kansainväliset noutoautomaattilähetykset

Eri Euroopan maihin on viime vuosien aikana alkanut ilmaantua noutoautomaatteja. Nykyään onkin tarjolla kansainvälisiä noutopaketteja, jotka ovat noutoautomaattien ja muiden noutopisteiden sekoituksia. Noutopistesysteemit vaihtelevat maittain, mutta mikä tärkeintä, lähettäjän ei tarvitse huolehtia eri maiden järjestelmistä, vaan lähettäminen hoituu yhdellä ja samalla pakettikortilla. Kansainväliset noutoautomaattilähetykset ovat edullisia verrattuna perinteisiin postipaketteihin. Hinnoittelu on n. 7 - 12 euron luokkaa perushinnaltaan ja kilohinta voi olla välillä 0,50 - 1 euroa. Täten ne ovat parhaimmillaan, kun lähetys painaa enemmän. Niihin maihin, joihin pakettiautomaattilähetykset menevät, ovat ne edullisimpia lähetysmuotoja, kun lähetykset painavat yli 1 kg. Toimitusajat ovat muutamista päivistä viikkoon.

Tulliasiakirjat

Kun tavara lähtee tullialueen ulkopuolelle, tulee yleensä mukana olla selvityksiä tavaran arvosta ja lähetyksen sisällöstä. Eri maihin lähetettäessä on erilaisia rajoja millaisia lähetyksiä voi lähettää myös ilman laajempia dokumentteja. Edullisemmissa lähetyksissä riittää vain lähetyksen arvon ja lyhyen kuvauksen ilmaiseminen. Kalliimmat lähetykset vaativat kuittien tai laskujen liittämistä lähetysten kylkeen esim. muovitaskussa. Lähettäessä tavaraa postiliikenteessä, eli kansainvälisenä maksikirjeenä tai postipakettina, tulee seurata yleisiä kansainvälisen postin säädöksiä. Niiden tulkinta vaihtelee hieman eri postiyhtiöiden välillä, mutta peruslinjat menevät seuraavasti.

Kansainvälinen kirje Arvo < X euroa (vaihtelee maakohtaisesti): voi laittaa "lahjana", josta ei mene tullia, mutta CN22 on silti oltava Arvo < 300 e: CN22 Arvo > 300 e: CN23 (3 kpl) Arvo > 1000 e: lähtötullaus Kansainvälinen postipaketti Arvo < X euroa (vaihtelee maakohtaisesti): voi laittaa "lahjana", josta ei mene tullia, mutta CN23 on silti oltava Arvo > 0 e: CN23 (3 kpl) ja proforma-lasku / kauppakuitti (3 kpl) Arvo > 1000 e: lähtötullaus Kuriirilähetyksillä lähetysten arvon rajat ovat erilaiset, yleensä korkeammat. Täten myös arvokkaampi tavara saadaan perille vähemmällä paperimäärällä. Nettivarasto on kirjoittanut myös laajemman kirjoituksen kansainvälisistä tullattavista lähetyksistä, johon voit halutessasi tutustua.

Suositus eri toimitustapojen välillä hintaan perustuen

Jos päätös siitä mitä toimitustapaa käytetään tehtäisiin ainoastaan hintaa perustuen, on Nettivaraston suositus seuraava: Eurooppa 0 - 500 g: kansainvälinen maksikirje > 500 g: kansainvälinen noutoautomaattilähetys, minne saatavilla > 500g: kansainvälinen postipaketti, jos noutoautomaattilähetys ei saatavilla Jos volyymit ovat korkeat ja on neuvoteltu hyvä sopimus perille perille vietyyn kuriirilähetykseen, voivat lähetykset 500 g ylöspäin olla kannattavaa viedä aina kuriirilähetyksinä. Muu maailma 0 - 500 g: kansainvälinen maksikirje > 500g: kansainvälinen postipaketti Jos volyymit ovat korkeat ja on neuvoteltu hyvä sopimus perille perille vietyyn kuriirilähetykseen, voivat lähetykset 500 g ylöspäin olla kannattavaa viedä aina kuriirilähetyksinä.

Suositus eri toimitustapojen välillä palvelun laatuun perustuen

Siinä tapauksessa, että ainoastaan hinta ei ole ainoa ratkaiseva tekijä ja on saatu neuvoteltua hyvä sopimus kuriirilähetyksiin, voi olla kannattavaa lähettää jopa kaikki lähetykset kuriirilähetyksinä. Nopeus ja hyvä asiakaskokemus voivat olla ratkaisevia tekijöitä syntyykö ostopäätös. Nettivaraston kautta on saatavilla mm. globaalit seuraavana päivänä perille vietävät kuriirilähetykset 7 - 9 euron hintaan Euroopassa ja hieman yli 10 euron hintaan USA:ssa. Ylivoimaisen asiakaskokemuksen vuoksi voi tällöin olla kannattavaa viedä kaikki verkkokaupan lähetykset kuriilähetyksinä.

Tästä voit lukea lisää Nettivaraston kansainvälisistä lähetyksistä.