OGOship kansainväliseen kasvuun

Suomalainen OGOship käynnistää kansainvälisen kasvun Euroopassa ja vauhdittaa kotimaisten verkkokauppojen kasvua kansainvälisille markkinoille - Verkkokauppa ei tunne rajoja

Verkkokaupan suosio kasvaa vuosi vuodelta. Kotimainen digikuluttaja tekee verkko-ostoksia yleensä suomenkielisistä verkkokaupoista. Maan rajat eivät kuitenkaan pidättele. Kaupan liiton selvityksen mukaan ulkomaisiin verkkokauppoihin valuu yli 40 prosenttia suomalaisten euroja. Rajat ylittävä verkkokauppa tarjoaa ennennäkemättömiä mahdollisuuksia, mutta myös haasteita. Verkkokaupan toiminnan kansainvälistyminen ei ole koskaan ollut helpompaa, ainakaan teoriassa

Verkkokaupan markkinassa valtavat mahdollisuudet

Suomalainen kuluttaja odottaa voivansa ostaa mitä tahansa verkosta. Vuonna 2017 verkkokaupan markkinan koko on jo 8,5 miljardia euroa. Viime vuonna Euroopassa käytiin verkkokauppaa 530 miljardilla eurolla. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli 15 prosenttia. Kuluvalle vuodelle verkkokaupan liikevaihdon ennustetaan nousevan noin 602 miljardiin euroon, mikä tarkoittaa lähes 14 prosentin vuotuista kasvuvauhtia. Näin kertoo heinäkuussa julkaistu The European Ecommerce Report 2017 -raportti.

Kansainvälisen kaupan esteet

Verkkokauppaa ei pitäisi joutua rajoittamaan maiden rajojen mukaan, mutta kansainväliset toimitukset ovat kaupan este monelle pienelle ja keskisuurelle verkkokaupalle. Suurimpina haasteina kansainvälisen kaupan kasvulle ovat: toimituskulut pienillä tavaramäärillä, kansainväliset palautukset, kiristynyt hintakilpailu sekä ulkomaisten asiakkaiden tavoittaminen. Haasteet eivät ole pieniä, mutta silti moni verkkokauppa onnistuu kasvattamaan liiketoimintaansa kansainväliseksi. Pitkän linjan logistiikkapalveluyrittäjä Timo Toivonen uskoo, että rajat ylittävä verkkokauppa jatkaa voimakasta kasvuaan myös tulevina vuosina. Toivonen näkee paljon mahdollisuuksia kansainväliseen toimintaan kotimaisissa verkkokaupoissa, varsinkin pienten niche-markkinaa hallitsevien verkkokauppojen suhteen. Kaupan esteet on vain poistettava tai niitä on vähennettävä. Tähän ongelmaan hän lähti rakentamaan ratkaisua NettiVaraston palvelukokonaisuudella

Helppo ja joustava ratkaisu verkkokauppojen kasvun tueksi

Toivonen tunnisti muutamia vuosia sitten trendin, jossa pienet ja keskisuuret verkkokaupat kamppailevat kasvun esteiden kanssa. Kilpailemiseen kansainvälisessä kaupassa tarvitaan hyvien tuotteiden lisäksi muun muassa sellaista lähetysvolyymia, joka mahdollistaa kilpailukykyiset logistiikkasopimukset sekä ymmärrystä kansainvälisen kaupan toimituksista ja asiakirjoista. Useimmille pienille toimijoille tämä on ylivoimainen este. NettiVarasto on kehittänyt huippuluokan varastonohjausohjelmiston, joka mahdollistaa myös pienten volyymien verkkokauppojen palvelemisen. Suomessa logistiikkaratkaisu pienille ja keskisuurille sekä kasvaville verkkokaupoille on tuplannut vuosittain asiakasmääränsä.

Vuoden 2017 alussa käynnistyivät keskustelut usean rahoittajan kanssa. Yhtiön kansainvälistymistä lähtivät tukemaan Suomen bisnesenkelien (FiBAN) jäsenten muodostama sijoittasyndikaatti ja Tekes Kansainvälistymissuunnitelmien myötä NettiVarastosta tuli OGOship. Maiden rajat eivät ole enää rajoitteena verkkokaupan liiketoiminnalle. Varaston ja lähetysten ulkoistaminen ei ole enää vain suurten yritysten etuoikeus. Ulkoistamisen tuomista eduista hyötyvät parhaiten ne, joilla oman ajankäytön resurssit ovat rajalliset tai joille mittavat investoinnit varastointiin ja logistiikkaan tuntuvat haastavilta.

Tavoitteena kansainvälinen kasvu - meille ja asiakkaillemme

Kotimainen Nettivarasto-brändillä toiminut -palvelu sai vierelleen kansainvälisen OGOship -nimen. Suomessa on noin 8000 verkkokauppaa, joista vain kourallinen on yltänyt kansainväliseen markkinaan. Euroopassa sen sijaan toimii noin 500.000 pientä ja keskisuurta verkkokauppaa. Rajua kasvua odotetaan erityisesti Euroopan markkinasta. OGOship keskittyy palvelemaan asiakkaitaan kokonaisvaltaisesti riippumatta lähetysten volyymistä.

OGOshipin kasvun moottori

OGOshipilla on innovatiivista osaamista sekä palvelukokonaisuus, johon liittyy merkittävä markkinapotentiaali. Enkelisijoittaja ja sarjayrittäjä Janne Jormalainen näkee erityisen kasvupotentiaalin yrityksen liiketoiminnassa Euroopan markkinoilla. Euroopassa on 0,5 miljoonaa pientä ja keskisuurta verkkokauppaa, joilla OGOship on kehittänyt ainutlaatuisen palvelukokonaisuuden. “NettiVarasto on Suomessa ollut menestystarina. Rahoituskierroksen myötä yhtiö pystyy keskittymään markkinaosuuden kasvattamiseen Euroopassa logistiikkaratkaisullaan” toteaa Jormalainen. OGOship palvelee tarkasti rajattua alipalveltua asiakasryhmää, pieniä ja keskisuuria verkkokauppoja. Räätälöidyn ja helposti käyttöönotettavan palvelun avulla verkkokauppiaat pääsevät kilpailemaan tasavertaisemmin suurempien verkkokauppoja vastaan. Keskittymällä tavaraliikenteen hallinnoinnin sijaan markkinointiin, asiakaspalveluun ja brändin rakentamiseen verkkokauppiaat parantavat kuluttajien asiakaskokemusta ja lisäävät asiakasuskollisuutta, kertoo lääkäri, terveydenhuoltoalan kasvuyrittäjä ja startuppien neuvonantaja Ali Omar. Omar on yksi OGOshipin enkelisijoittajista ja kansaivälistymisen moottoreista.

Verkkokauppojen kasvun mahdollistavat hyvin valitut strategiset kumppanit

Kasvavan yrityksen haasteina ovat rahoituksen riittävyys ja palveluiden skaalaaminen asiakasmäärän kasvaessa. Hallitusammattilainen ja enkelisijoittaja Reima Linnanvirta toteaa, että “voittavat start-upit keskittyvätkin ydinliiketoimintaansa ja ulkoistavat muut toimintonsa. Sama pätee verkkokauppaliiketoimintaan: verkkokaupan kuuluu keskittyä siihen mitä se tekee parhaiten, eli asiakaspalveluun, tuotteisiinsa ja markkinointiin. Ulkoistamalla logistiikan verkkokaupat minimoivat kiinteät kulunsa ja pääomatarpeensa mahdollistaen voimakkaan kasvun. Lisäksi ne varmistavat ulkoistuksella toimintojensa skaalautuvuuden ja palvelun pitämisen tasalaatuisena.” Linnanvirran mielestä OGOship tarjoaa erinomaisen strategisen kumppanin voittaville verkkokaupoille näiden matkalla maailmanvalloitukseen.

OGOshipin palvelukokonaisuus on tehnyt logistiikan ulkoistamisesta helppoa ja riskitöntä. Palvelu kattaa koko logistiikkavirran: tavaroiden vastaanoton, varastoinnin, keräilyn, lähetykset, palautukset ja varastonhallinnan. Varastot Tallinnassa ja Suomessa lähettävät paketit kustannustehokkaasti mihin tahansa maailmassa valmiiksi neuvoteltujen globaalien logistiikkasopimusten avulla. OGOshipin varastonohjausjärjestelmä on integroitavissa yleisimpiin verkkokauppoihin. Ainutlaatuiseen palvelukokonaisuuteen kuuluvat myös lisäarvopalvelut, jotka ovat itsessään monelle pienemmälle toimijalle tapa tehdä liiketoimintaa ison verkkokaupan tapaan. Lisäarvopalveluita ovat mm. 3D-tuotekuvaukset, edistyneet varaston raportoinnit, luksus-paketoinnit, kiireelliset lähetykset, erilaiset mainosprintit lähetyksiin, ekologinen kierrätyspaketti sekä mahdollisuus päästä osaksi laajaa verkkokauppojen tuoteverkostoa. Verkkokaupan toiminnan kansainvälistyminen ei ole koskaan ollut helpompaa. Valitsemalla kasvun mahdollistavan strategisen kumppanin on kansainvälinen markkina saavutettavissa helposti ja riskittömästi.

Yritysesittely

• Koivua Oy on perustettu 2011
• Henkilöstömäärä 15
• Yhtiön varasto-operaatiot toimivat Tallinnassa ja Vantaalla. Yhtiön toimipisteet sijaitsevat Vantaalla ja Tampereella
• Ainutlaatuinen varastonohjausohjelmisto mahdollistaa nopean ja helpon palvelujen käyttöönoton myös pienille ja keskisuurille verkkokauppoille.
• Palvelu on räätälöity pienen ja keskisuuren verkkokauppa-asiakassegmentin tarpeeseen. Painopisteinä palvelun käyttöönoton helppous ja riskittömyys, joustavuus, käyttöliittymän ja rajapinnan käyttökokemus sekä kasvumahdollisuuksien luominen lisäarvopalveluilla.

Kirjoittanut: Matilda Kivinen, joka vastaa OGOshipin asiakkuuksien, myynnin ja markkinoinnin tehtävistä.